AI Cursus

Een digitale dokter?

Hoe lang duurt het nog voordat we een digitale dokter zullen accepteren? Professor Max Welling legt uit hoe neurale netwerken (deep learning) kunnen leren van grote hoeveelheden data. Door artsen gezamenlijk te laten kijken naar foto’s en hun diagnoses te gebruiken voor supervised learning, kan een model op een gegeven moment nauwkeuriger diagnoses stellen dan een dokter.

In een eerder interview met Philips zei Max Welling al het volgende:

Computers doen ook hun intrede om artsen te ondersteunen in de zorg. Dat is een goede ontwikkeling. Mensen maken fouten. Medische fouten zijn zelfs de op twee na grootste doodsoorzaak. Computers doen het aantoonbaar beter. Zij kunnen namelijk gemakkelijk patronen herkennen, ook ingewikkelde. Mensen hebben daarmee meer moeite. Ook kunnen computers grote hoeveelheden informatie razendsnel verwerken: ze hebben een groot geheugen, zijn onvermoeibaar en consistent. Waar een computer in een dag alles over een vakgebied kan doorspitten, heeft de gemiddelde arts al moeite om een artikel per week te lezen, naast zijn drukke praktijk.

Alles wijst erop dat we in een stroomversnelling terechtkomen. Er zijn nu al voorbeelden van afgebakende gebieden waarop computers het gemiddeld beter doen dan artsen. In de dermatologie zien we diepe neurale netwerken die op het niveau van een dermatoloog kunnen werken (of zelfs beter) bij herkenning van carcinomen. In de pathologie zijn bepaalde algoritmes zelfs beter in het herkennen van kanker dan een patholoog: in 89% van de gevallen had de algoritme het juist versus 73% voor de patholoog. En een zelfde beeld zien we terug in de retinopathie: de computer scoort net zo goed of beter dan de mens.