AI Cursus

Het Parool

Dit weekend een uitgebreid stuk over de Nationale AI-Cursus van Marleen Hoebe (NewScientist) in de Wetenschapsbijlage van het Parool.

Het hele stuk is in deze PDF te lezen. Hier alvast de slotvraag:

Denkt u dat kunstmatige intelligentie ons werk drastisch gaat veranderen?
“Kunstmatige intelligentie zal het werk zeker veranderen, maar niet veel anders dan dat werk de afgelopen twintig of dertig jaar is veranderd. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het beroep boekhouder, zie je ook grote veranderingen. Vroeger maakten boekhouders financiële overzichten handmatig, maar in de loop der jaren hebben ze steeds nieuwe tools gekregen. Ik denk dat kunstmatige intelligentie er juist voor zorgt dat je geen saaie, domme dingen meer op je werk hoeft te doen.

Hoogleraar Catholijn Jonker van de TU Delft heeft hier een mooie slogan voor: ‘Met machines meer mens’. Ik denk dat die slogan waar is. Je kunt je namelijk afvragen of je als mens tot recht komt als je op je werk in het ene systeem steeds informatie moet opzoeken die je dan weer in een ander systeem moet zetten. Ik denk het niet. Kunstmatige intelligentie kan dit heel makkelijk voor je oppakken en dan kun je je tijd weer aan iets anders besteden.”