AI Cursus

NS

Drie vragen aan Tjalling Smit (Raad van Bestuur).


Tjalling Smit
Tjalling Smit

1. Waarom ondersteunen jullie de nationale AI cursus?

Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen in Nederland begrijpt wat AI is en welke kansen AI biedt. Veel mensen denken bij Artificial Intelligence aan computers die mensen overbodig maken of robots die de wereld overnemen. Niets is minder waar: Artificial Intelligence helpt ons juist om ons werk beter en gemakkelijker te maken. Het helpt ons ook bij het nemen van beslissingen en om sneller te kunnen handelen waarmee we de treinreis weer beter kunnen laten verlopen. Daarom is het belangrijk dat iedereen begrijpt hoe AI ons daarbij kan helpen.


2. Maakt de NS al gebruik van AI?

Zeker! Op verschillende plaatsen. Onder meer bij het systeem waarmee wij het onderhoudsproces van onze treinen aansturen. Met nieuwe technologie sturen al meer dan 300 van de 700 NS-treinen elke seconde gegevens over hun technische staat volautomatisch door de lucht naar de ‘wal’, zoals dat in spoorjargon heet. Elke zending bevat de meetgegevens van duizenden sensoren in de trein – in de remmen, in de motor, in de deuren, tot in de waterreservoirs van de toiletten toe. Slimme software stuurt de meest urgente meldingen naar onze computerschermen en slaat de rest op voor latere studie.

Als een trein iets begint te mankeren, kunnen we op basis van die gegevens inschatten hoever een trein nog kan rijden: een week, een dag of een paar uur. In dat laatste geval kunnen we ervoor zorgen dat-ie een station haalt waar een reservetrein klaarstaat. In andere gevallen kunnen we nauwkeuriger dan voorheen een reparatie plannen. Op deze manier hopen we de overlast door technisch mankementen terug te dringen.


3. Merkt de reiziger nog iets van AI?

Wat ik ook een mooie toepassing van AI vind is de is de Zitplaatszoeker in de NS app, die we onlangs hebben uitgebreid op verschillende trajecten in Nederland.

AI is dus geen toekomstmuziek meer, maar wordt al volop gebruikt. Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is om te weten wat AI is, wat de toepassingen ervan zijn en hoe ver we willen gaan me de ontwikkelingen. De Nationale AI cursus is een makkelijke manier om je kennis te vergroten, dus ik raad iedereen aan om die te volgen.