AI Cursus
Victor Bergen Henegouwen

Victor Bergen Henegouwen

Studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Bij Bookarang is hij business developer en betrokken bij het project met moederbedrijf NBD Biblion. Om zo bibliotheken sneller, efficiënter en meer gestandaardiseerd te voorzien van aanschafinformatie en catalogusinformatie.

Machine Learning

Bookarang ontwikkelde een systeem dat de metadata voor de boeken produceeert. Dat is gebaseerd op machine learning: het herkent patronen in de boektekst en zet deze om in de gevraagde informatie. Daarnaast bevat het enkele toegevoegde algoritmen, zoals statistische en grammaticale analyses.

Om het AI-systeem te trainen werden vijftigduizend boeken ingevoerd waarvan al metadata bestonden – waaronder de metadata die de recensenten van NBD Biblion de afgelopen decennia aanleverden. Daarna kon het systeem zelf patronen in aangeboden teksten vinden en de gewenste metadata produceren. Wel wordt de korte tekst die beschrijft waarover het boek gaat achteraf door een menselijke redactie gecheckt en eventueel aangevuld.

Recensies maakt het systeem niet, vertelt Victor Bergen Henegouwen. ‘Die schrijven mensen vanuit een persoonlijke beleving, op grond van hun achtergrondkennis. Dat kan een algoritme niet. Die ambitie en pretentie hebben we dan ook niet.’